Większość nowotworów była zaawansowanymi zmianami w momencie rozpoznania (83 procent kobiet z nimi zmarło z powodu choroby lub miało chorobę Dukes klasy B lub C w momencie rozpoznania). Tylko dwa z nowotworów klasy A zostały wykryte w rutynowym badaniu przesiewowym. Wykluczyliśmy raka odbytu (39 przypadków) z analizy pierwotnej, ponieważ jego wygląd epidemiczny jest inny: w porównaniach międzynarodowych wskaźniki tego raka różnią się mniej niż 61 i są mniej wyraźnie związane ze zmiennymi dietetycznymi9 niż wskaźniki raka okrężnicy. Analiza statystyczna
Kobiety zostały zaklasyfikowane według kwintyli spożycia kalorii, całkowitego i specyficznego rodzaju tłuszczu i innych składników odżywczych, jak obliczono na podstawie kwestionariusza z 1980 roku. Ponadto kobiety zostały sklasyfikowane zgodnie z ich odpowiedziami na poszczególne produkty spożywcze. W przypadku większości produktów żywnościowych konieczne było zwinięcie sąsiednich kategorii odpowiedzi w pierwotnych pytaniach w celu zapewnienia wystarczającej liczby w grupie; całe takie łączenie kategorii zostało przeprowadzone przed tą analizą. Wskaźnik masy ciała (masa podzielona przez kwadrat wysokości) został wykorzystany jako miara otyłości.
Dla każdego uczestnika bez rozpoznania raka okrężnicy czas obserwacji – równy liczbie miesięcy między zwrotem kwestionariusza dietetycznego z 1980 r. A kwestionariuszem z 1982 r. – został przypisany do każdej zmiennej żywieniowej zgodnie ze statusem z 1980 r. Podobnie od 1982 do 1984 i od 1984 do 1986, dodatkowe osobo-miesiące zostały przydzielone, ponownie zgodnie z dietetycznym stanem z 1980 roku. W przypadku osób, którym podano diagnozę jakiegokolwiek nowotworu, choroby zapalnej jelit lub polipowatości rodzinnej, a także tych, którzy zmarli, czas obserwacji został przydzielony tylko do daty zdarzenia. Tak więc populacja linii podstawowej w każdym odstępie dwuletnim była zawsze żywa i pozbawiona raka i innych zaburzeń.
Person-time dla każdej ekspozycji została zakumulowana, a wskaźnik zapadalności został obliczony poprzez podzielenie liczby zdarzeń przez osobę-czas obserwacji. Ryzyko względne – współczynnik zapadalności w danej kategorii ekspozycji podzielony przez odpowiadającą stopę w kategorii porównania – zastosowano jako miarę asocjacji. Stawki skorygowane o wiek zostały obliczone przy użyciu kategorii pięcioletnich. Test rozszerzenia Mantel62 został wykorzystany do oceny trendów liniowych w kategoriach zmiennych dietetycznych stratyfikowanych w zależności od wieku. Analizy mające na celu kontrolę pod kątem wieku i innych zmiennych jednocześnie przeprowadzono przy użyciu modeli proporcjonalnego hazardu. Dla wszystkich względnych ryzyk obliczyliśmy 95-procentowe przedziały ufności63
Wyniki
Tabela 1. Tabela 1. Względne ryzyko względne raka okrężnicy według kwintylu całkowitego spożycia energii i tłuszczów dietetycznych * Podczas 512,488 osobolat obserwacji w okresie sześciu lat odnotowano 150 przypadków raka okrężnicy kobiety w tej kohorcie. Całkowite spożycie energii nie było istotnie związane z częstością występowania raka okrężnicy (Tabela 1), a wskaźnik masy ciała również nie był związany z ryzykiem (dane nie przedstawione). Dla całkowitego skorygowanego pod względem energii spożycia tłuszczu zaobserwowano nieliniową zależność; względne ryzyko dla kobiet w każdym z czterech górnych kwintyli było znacząco podwyższone, około dwukrotnie wyższe niż ryzyko dla kobiet w najniższym kwintylu
[podobne: chirurgia twarzowo szczękowa, lioven, olx łęczna ]
Comments are closed.
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: dobry stomatolog[…]
Pisane na kolanie
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: gluten[…]
Zawsze w takich artykułach dot. raka lekarze obwiniają pacjentów