Odwrotne powiązania między całkowitym spożyciem błonnika a ryzykiem raka okrężnicy obserwowano w niektórych badaniach klinicznych 13, 14, 17, 21, 47 48 49, ale nie w innych 11, 12, 15, 19, 20 W kilku ostatnie badania, szczegółowo zbadano spożycie błonnika z różnych źródeł. 12, 19, 49 Fibre z owoców lub warzyw, ale nie ze zbóż, konsekwentnie kojarzy się z niższym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy.5 Badamy tutaj spożycie tłuszczu i błonnika w odniesieniu do zachorowalności na raka jelita grubego w ciągu sześciu lat obserwacji w dużej kohorcie amerykańskich kobiet.
Metody
Kohorina Studium Zdrowia Pielęgniarek
W 1976 roku 121,700 zarejestrowanych pielęgniarek w wieku od 30 do 55 lat, które mieszkały w 11 dużych amerykańskich państwach, wypełniło ankietę pocztą dotyczącą znanych i podejrzewanych czynników ryzyka dla raka51 i choroby niedokrwiennej serca52. Co dwa lata wysyłano kwestionariusze uzupełniające. aktualizować informacje o potencjalnych czynnikach ryzyka i identyfikować nowo zdiagnozowane przypadki raka i innych chorób. W 1980 r. Kwestionariusz został poszerzony o ocenę diety.
Półilościowy kwestionariusz dotyczący częstotliwości żywności
Szczegółowy opis tego dietetycznego kwestionariusza oraz dokumentacja jego odtwarzalności i ważności zostały opublikowane w innym miejscu. 53 54 55 56 W skrócie, zidentyfikowaliśmy 61 produktów, które pozwoliły na maksymalną dyskryminację wśród spożycia tłuszczów ogółem, nasyconych i jednonienasyconych, kwasu linolowego (najbardziej obfity tłuszcz wielonienasycony), cholesterol, surowy i całkowity błonnik pokarmowy oraz 12 innych składników odżywczych. W przypadku każdej żywności określano powszechnie używaną jednostkę lub wielkość porcji (np. Jedno jajko lub jeden kromkę chleba), a kobiety pytano, jak często średnio w poprzednim roku spożywały taką ilość każdego produktu. Było dziewięć możliwych odpowiedzi, od nigdy do sześciu lub więcej razy dziennie . Zapytaliśmy również o rodzaje tłuszczu używanego do smażenia i pieczenia oraz przy stole. Spożycie składników odżywczych obliczono przez pomnożenie częstotliwości spożycia każdej jednostki żywności przez zawartość składników odżywczych w określonych porcjach. Wartości składu lipidów w diecie i włókna surowego uzyskano ze źródeł Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych 57, a wartości dla całkowitego błonnika pokarmowego oparto na pracy Southgate i współpracowników58, 59. Dostosowaliśmy wartości odżywcze do całkowitego poboru energii, stosując analizę regresji .22, 56 Wartości skorygowane energetycznie, które odzwierciedlają skład diety niezależny od całkowitej ilości spożywanej żywności, są szczególnie istotne dla zaleceń dietetycznych, ponieważ długoterminowe spożycie danej osoby nie może się zmienić zasadniczo bez zmian w aktywności fizycznej lub wadze . Ponadto, kontrolowanie całkowitego spożycia energii jest koncepcyjnie analogiczne do warunków izokalorycznych eksperymentów żywieniowych przeprowadzanych w celu oceny wpływu określonych składników odżywczych.
Walidacja kwestionariusza dietetycznego
Po zwróceniu dietetycznych kwestionariuszy z 1980 r. Losowo wybraliśmy 194 członków kohorty z większego rejonu Bostonu na walidację walidacyjną instrumentu53. Każda kobieta ważyła i rejestrowała wszystko, co jadła lub piła przez cztery tygodniowe okresy w ciągu kolejnego roku.
[hasła pokrewne: forskolin apteka, olx łęczna, dziewiąte wrota cda ]
Comments are closed.
Chyba bierzemy te same kapsułki
Article marked with the noticed of: szczoteczki elektryczne do zębów[…]
Myślałam że to anemia
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: makijaż permanentny szkolenia[…]
Moja mama tez im wierzyla