Chociaż adwentyści dnia siódmego spożywają mniej mięsa niż ogólna populacja USA i mają tylko około połowy ryzyka raka okrężnicy, 73 spożycie mięsa (w tym drobiu) nie wiązało się z ryzykiem choroby w jednym prospektywnym badaniu w tej grupie religijnej .74 Jednak nawet najciężsi mięsożercy wśród adwentystów Dnia Siódmego zjadali stosunkowo niewielkie ilości w porównaniu z kobietami w naszym badaniu. We wstępnym raporcie dotyczącym innej grupy 35 000 adwentystów stwierdzono, że osoby w najwyższej trzeciej grupie przyjmującej tłuszcz zwierzęcy miały znacznie zwiększone ryzyko zachorowania na raka okrężnicy (względne ryzyko w porównaniu z najniższą, 1,80). 25 Chociaż nie podano danych ilościowych , mięso (wołowina i jagnięcina) uznano za jedyną żywność związaną z ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy w 14-letniej obserwacji 16 477 szwedzkich mężczyzn i kobiet.75 To, czy skład wchłoniętego tłuszczu wpływa na ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, ma ważne implikacje. W naszym badaniu i kanadyjskim badaniu kliniczno-kontrolnym 11 pozytywne związki z tłuszczem spożywczym ograniczały się do nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; spożycie kwasu linolowego nie było związane z ryzykiem raka okrężnicy. W dwóch europejskich badaniach 19, 21 spożycie tłuszczu roślinnego było odwrotnie proporcjonalne do zachorowalności na raka okrężnicy. Różnice w składzie tłuszczu wołowego (stosunek wielonienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,1), kurczaków (stosunek, 0,7) i ryb (wysokie w kwasach tłuszczowych n-3) 57 mogą odnosić się do kontrastujących asocjacji tych pokarmów z częstość występowania raka okrężnicy w naszych danych. Ponieważ w większości badań tłuszcz roślinny był spożywany w mniejszych ilościach niż tłuszcz zwierzęcy, nie można wykluczyć, że tłuszcz roślinny zwiększyłby ryzyko raka okrężnicy, gdyby był spożywany w znacznie większych ilościach.
Związek czerwonego mięsa z ryzykiem raka okrężnicy może wynikać z jego zawartości tłuszczu. Jednak inne hipotezy sugerują, że zachodnia dieta ma wysoki wskaźnik nasilenia raka okrężnicy poprzez zwiększenie koncentracji kałowej endogennych nitrozoamin, 76 rakotwórczych metabolitów tryptofanu, 77 lub czynników rakotwórczych powstałych w wyniku gotowania mięsa.78 W tym badaniu jednak odsetek czas, w którym mięso zostało dobrze spożyte, nie miał związku z ryzykiem raka okrężnicy (dane nie przedstawione). Niektóre przetworzone mięsa i boczek mogą zawierać nitrozoaminy, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego poza tłuszczem dostarczanym przez te pokarmy. Chociaż nie możemy być pewni, że związek między ryzykiem zachorowania na raka a spożyciem czerwonego mięsa wynika z zawartości tłuszczu, związek ten może nadal dostarczać praktycznych wskazówek dotyczących podejmowania decyzji dietetycznych.
Niniejsze badanie sugeruje, że wysokie spożycie błonnika zawierającego owoce może przyczyniać się do obniżenia ryzyka raka okrężnicy. Chociaż odwrotne skojarzenia z pokarmami zawierającymi błonnik nie były istotne statystycznie, może pojawić się wyraźniejsza zależność wraz z kontynuacją obserwacji. W niniejszej analizie główne źródła witaminy C (sok pomarańczowy) i .-karotenu (marchew) nie były znacząco związane z ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy.
W tym badaniu wyeliminowano ograniczoną dietę, ponieważ wszystkie dane dotyczące pobrania pokarmu zebrano przed rozpoznaniem raka okrężnicy
[podobne: wyszukiwarka skierowań nfz, terapia zajęciowa dla osób starszych, gumtree oddam za darmo poznań ]
Comments are closed.
[..] Cytowany fragment: protetyka warszawa[…]
jak byłam ostatnio na wakacjach to strasznie bolał mnei brzuch
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu blogi[…]
Alergia na białka mleka krowiego
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu Dobry Ortodonta[…]
u mnie pojawił się ból biodra