Stosunek tego stosunku do zachorowalności na raka okrężnicy nieznacznie się zmienił i pozostał znaczący po wprowadzeniu do modeli wieloczynnikowych, które obejmowały całkowite spożycie energii i spożycie jednego z następujących: wapnia, witaminy D, witaminy C, witaminy E, karotenu, całkowitej witaminy A, błonnik pokarmowy ogółem, włókno surowe lub włókno owocowe. Co więcej, żadna z tych pozostałych zmiennych nie była znacząca, gdy były uwzględnione w tych modelach. Chociaż niniejsza analiza skupiała się na raku jelita grubego, zbadaliśmy również osobno relacje dla 39 przypadków raka odbytnicy oraz dla kombinacji raka okrężnicy i odbytnicy. Nie zaobserwowano wyraźnych skojarzeń z tak małą liczbą przypadków raka odbytnicy, z wyjątkiem tendencji do zwiększania ryzyka przy wyższym stosunku czerwonego mięsa do kurczaka i ryb w diecie (P dla trendu = 0,08). W przypadku raka okrężnicy i odbytnicy skojarzenie z przyjmowaniem tłuszczu zwierzęcego było zatem słabsze niż dla samego raka okrężnicy (względne ryzyko dla najwyższego vs. najniższego kwintylu, 1,64 [przedział ufności 95%, 1,04 do 2,57]; P dla trendu = 0,03 ), a związek ze stosunkiem czerwonego mięsa do kurcząt i ryb był podobny (względne ryzyko, 2,30 [95-procentowy przedział ufności, 1,48 do 3,56]; P dla trendu <0,0001).
* Patrz dokument nr NAPS 04823 dla 11 stron materiału dodatkowego. Zamówienie od NAPS c / o Microfiche Publications, PO Box 3513, Grand Central Station, Nowy Jork, NY 10163-3513. Zrezygnuj z góry (tylko w amerykańskich funduszach) 7,75 USD za kserokopie lub 4 USD za mikrofisze. Poza USA i Kanadą należy dodać opłatę pocztową w wysokości 4,50 USD (1,50 USD na opłatę za mikrofilm). Za niezapłacone zamówienia naliczona zostanie opłata za fakturę w wysokości 15 USD. Ta opłata obejmuje zamówienie zakupu.
Dyskusja
Te prospektywne dane dostarczają dowodów na hipotezę, że wyższe spożycie czerwonego mięsa i tłuszczu ze źródeł zwierzęcych zwiększa częstość występowania raka okrężnicy niezależnie od całkowitego poboru energii. Wcześniejsze badania nad dietą i rakiem okrężnicy u poszczególnych osób dostarczyły niespójnego poparcia dla tej hipotezy, która w dużej mierze wynika z międzynarodowych korelacji. Całkowite spożycie tłuszczu wiązało się z wyższym ryzykiem raka okrężnicy lub odbytu w większości przypadków, ale nie we wszystkich badaniach kliniczno-kontrolnych. Tylko w 2 17, 64 stwierdzono, że skład tłuszczowy diety okazał się istotnie związany z ryzykiem niezależnie od całkowitego poboru energii. Spożycie mięsa wiąże się z ryzykiem raka jelita grubego w innych badaniach kliniczno-kontrolnych, 65 66 67 68 69, ale nie w badaniu z Japonii70.
Kilka prospektywnych badań dotyczących diety i raka jelita grubego zostało poważnie ograniczonych metodami stosowanymi do oceny diety lub niewielkiej liczby przypadków incydentów. Na podstawie pojedynczego 24-godzinnego wycofania i około 20-letniej obserwacji stwierdzono odwrotną zależność między przyjmowaniem tłuszczów nasyconych a ryzykiem raka okrężnicy wśród mężczyzn japońsko-hawajskich23; nie znaleziono związku między spożyciem tłuszczu a 49 zgonów z powodu raka okrężnicy lub odbytnicy wśród mężczyzn z Chicago podczas podobnego okresu obserwacji.24 Rak okrężnicy był dodatnio związany z przyjmowaniem przetworzonego mięsa w Norwegii71 i był odwrotnie proporcjonalny do spożycia mięsa w Japonii72; jednak ilość mięsa w diecie była prawdopodobnie niewielka w japońskim badaniu przeprowadzonym na początku lat sześćdziesiątych
[więcej w: dzienniczek pomiaru ciśnienia tętniczego, olx czaplinek, laryngolog toruń prywatnie ]
Comments are closed.
Mleko krowie jest zdrowe
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu wypełnianie zmarszczek[…]
To sa oficjalne informacje medyczne
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu Dobry dentysta Kraków[…]
nie każdy ból biodra to zaraz coś poważnego