Gdy całkowite spożycie tłuszczu zostało podzielone na jego główne źródła, zaobserwowano znaczący pozytywny trend w odniesieniu do tłuszczu zwierzęcego po dostosowaniu całkowitego spożycia energii; względne ryzyko dla kobiet na najwyższym poziomie w porównaniu z najniższym kwintylem wynosiło 1,89 (przedział ufności 95%, od 1,13 do 3,15, P dla trendu = 0,01). Pozytywne skojarzenia zaobserwowano zarówno dla tłuszczów nasyconych, jak i jednonienasyconych, dwóch głównych składników tłuszczu zwierzęcego. Tłuszcz zwierzęcy pochodzący ze źródeł mlecznych nie był związany z ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy (P dla trendu = 0,35, ryzyko względne = 0,91 [95% przedział ufności, 0,55 do 1,51] dla . 18 g na dzień w przeciwieństwie do <7 g na dzień). Nie było widocznego związku dla tłuszczu roślinnego lub kwasu linolowego, najbardziej obfitego wielonienasyconego tłuszczu. Pozytywne tendencje obserwowano w przypadku tłuszczów całkowitych, zwierzęcych, jednonienasyconych i nasyconych, gdy wartości nie zostały dostosowane do całkowitego spożycia energii, ale tendencje te były słabe i nieistotne statystycznie. * Pomimo pozytywnego związku między ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego a spożyciem zwierząt tłuszcz, związek między spożyciem białka zwierzęcego a ryzykiem raka był nieznacznie odwrotny i nieistotny. Tabela 2. Tabela 2. Ryzyko względne raka jelita grubego dostosowane do wieku w zależności od kwintylu całkowitego żywienia i włókien surowych oraz błonnika pokarmowego z owoców, warzyw i zbóż * Dostosowane do energii spożycie surowego i całkowitego błonnika pokarmowego było odwrotnie proporcjonalne z ryzykiem raka okrężnicy, ale trendy te nie były istotne statystycznie (Tabela 2). Ponieważ poprzednie prace sugerowały, że błonnik z różnych źródeł żywności może być różnie powiązany z rakiem okrężnicy, obliczyliśmy wkład surowego włókna z owoców, warzyw, zbóż i innych źródeł. Podczas badania w odniesieniu do ryzyka zachorowania na raka okrężnicy jedynie błonnik z owoców wiązał się z jakąkolwiek istotną redukcją ryzyka, a ogólny trend nie osiągnął istotności statystycznej. W przypadku kobiet w najwyższym kwintyle skorygowanego o energię spożycia błonnika owocowego w porównaniu z tymi w najniższym kwintylu względne ryzyko raka okrężnicy wynosiło 0,62 (przedział ufności 95%, od 0,37 do 1,05).
Ponieważ mało prawdopodobne jest, aby czynniki dietetyczne wpływały bezpośrednio na częstość występowania nowotworów jelita grubego rozpoznanych na wczesnym etapie obserwacji, powtórzyliśmy nasze analizy po wykluczeniu przypadków zdiagnozowanych w kwestionariuszach z lat 1980 i 1982. W przypadku 103 przypadków, które wystąpiły podczas ostatnich czterech lat obserwacji, związek z przyjmowaniem tłuszczu zwierzęcego był silniejszy (względne ryzyko dla najwyższych w porównaniu do najniższych kwintyli, 2,52, przedział ufności 95%, 1,34 do 4,76; P dla trend = 0,002). Związek z przyjmowaniem surowego i całkowitego błonnika pokarmowego nie zmienił się znacząco.
Kobiety spożywające diety bogate w tłuszcze zwierzęce wykazywały tendencję do spożywania mniejszej ilości błonnika (korelacje Spearmana dla wartości skorygowanych energetycznie, -0,40 dla włókna surowego i -0,38 dla błonnika ogólnego). W związku z tym zbadaliśmy ryzyko zachorowania na raka okrężnicy wśród kobiet jednocześnie zaklasyfikowanych zgodnie z ich spożyciem zarówno tłuszczu zwierzęcego, jak i włókna surowego. W przypadku kobiet w najwyższej kategorii spożycia tłuszczów zwierzęcych i najniższego kwintyla skorygowanego o energię spożycia surowego błonnika (w porównaniu z odpowiednio najniższym i najwyższym kwintylem), ryzyko raka okrężnicy było dodatkowo zwiększone (ryzyko względne, 2,52; przedział ufności 95%, 1,00 do 6,34).
Tabela 3
[patrz też: olx czaplinek, sanatorium uzdrowiskowe solinka, wyszukiwarka skierowań nfz ]
Comments are closed.
Jakiś czas temu pewna firma wprowadziła na Polski rynek test na niedoczynność tarczycy
[..] Odniesienie w tekscie do odszkodowania za błędy medyczne[…]
Ja mam stwierdzona nadczynność ale objawy niedoczynność tarczycy